MALAYSIA FORUM
Selamat datang Ke MALAYSIA forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan MALAYSIA forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .:KENALKAN DIRI ANDA:. MALAYSIA forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada : malaysiaforumm@gmail.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli MALAYSIA forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki MALAYSIA forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari MALAYSIA forum CERIA MESRA SENTIASA.

MALAYSIA FORUM

KONGSIKAN PELBAGAI BENDA DI SINI , FORUM INI DIBAWAKAN KHAS UNTUK ANDA RAKYAT MALAYSIA ...
 
HomeHome  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  
search
Radio GomoFM Online

SAPA NK DUIT LEBIH SILA KLIK SINI DAFTAR FREE,BERPELUANG UNTUK MEMENANGI HADIAH HADIAH MENARIK
[SAPA NAK DUIT LEBIH CLICK SINI DAFTAR FREE]
MUTIARA ASLI DARI SABAH DENGAN HARGA YG BERPATUTAN DAN UNTUK ANDA YANG MINAT BERNIAGA ATAU UNTUK DI PAKAI SENDIRI, SILA KLIK GAMBAR DI BAWAH UNTUK TERUS KE BLOG MUTIARA
KELANTAN FORUM2U
KONGSIKAN PELBAGAI BENDA DI SINI , FORUM INI DIBAWAKAN KHAS UNTUK ANDA RAKYAT MALAYSIA's
[Click Here To Join Forum]
Please Donate This Forum
Top posters
miss-lady
 
hosgetah
 
guidi593
 
nana_chipsmore
 
sanjana_210
 
pinkpink
 
bomi
 
Wisernet.Org
 
hanni
 
daniaberlina
 
Latest topics

Share | 
 

 Ukur kelajuan internet anda

Go down 
AuthorMessage
hosgetah
Admin
Admin
avatar

Posts : 20
Join date : 16/03/2011
Location : Jertih Terengganu

PostSubject: Ukur kelajuan internet anda   Sat Mar 19, 2011 10:31 pm


Kelajuan Internet diukur mengikut berapa banyak maklumat dapat dipindahkan dari server ke komputer. Lebih laju sambungan Internet lebih cepat maklumat dapat dipindahkan. Kelajuan Internet diukur menggunakan kaedah kbps iaitu kilobit per seconds atau kilobit sesaat.

Kbps menunjukkan berapa bayak maklumat boleh dipindahkan didalam masa satu saat. Jika sambungan Internet kita adalah 1 kbps, ini menunjukkan kadar pemindahan maklumat adalah 1,000 bit sesaat.

Oleh kerana 1 huruf mewakili 8 bit maka 1,000 bit adalah lebih kurang 128 huruf. Pemindahan 128 huruf sesaat memang lah tidak banyak. Sebab itu kelajuan Internet yang dibekalkan adalah didalam lingkungan 100 kbps keatas. Dengan kelajuan 100kbps (100,000 bit), sambungan dapat memindahkan 12,800 huruf sesaat.

Namun pengguna Internet sekarang tidak hanya memuat-turunkan teks sahaja, mereka memuat-turunkan gambar, lagu dan juga video, jadi kelajuan Internet sekarang telah meningkat ke tahap Mbps iaitu Mega bit per second. Kelajuan pada kadar 1 Mbps (1,000,000 bits) boleh memindahkan sebanyak 128,000 huruf sesaat.

Oleh kerana saiz fail biasanya diukur dengan kadar Byte, bukan bit maka untuk menukarkan byte kepada bit anda perlu mendarabkan bit dengan 8. Contoh mudah 1 MB fail yang dipindahkan melalui sambungan 56 kbps akan mengambil masa selama 2 minit 29.8 saat. Untuk memudahkan pengiraan anda boleh melayari laman web http://www.t1shopper.com/tools/calculate/downloadcalculator.shtml
klik sini uji kelajuan internet anda http://www.speedtest.net/
i,
Back to top Go down
View user profile http://malaysia.forumms.net
 
Ukur kelajuan internet anda
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
MALAYSIA FORUM :: .::INTERNET DAN KOMPUTER::.-
Jump to: