MALAYSIA FORUM
Selamat datang Ke MALAYSIA forum** Kepada pelawat, sila mendaftar untuk menikmati segala kemudahan MALAYSIA forum.** Diharap semua sahabat yg baru berdaftar, sila memperkenalkan diri anda di ruangan forum .:KENALKAN DIRI ANDA:. MALAYSIA forum.** Pelawat yang mengalami masalah register atau login sila emailkan kepada : malaysiaforumm@gmail.com(forum admin support).** Selepas mendaftar, anda akan secara Automatik telah menjadi ahli MALAYSIA forum dan seterusnya anda boleh login untuk memasuki MALAYSIA forum tanpa menunggu sebarang e-mail pengaktifan akaun.Selamat melayari MALAYSIA forum CERIA MESRA SENTIASA.

MALAYSIA FORUM

KONGSIKAN PELBAGAI BENDA DI SINI , FORUM INI DIBAWAKAN KHAS UNTUK ANDA RAKYAT MALAYSIA ...
 
HomeHome  PortalPortal  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  
search
Radio GomoFM Online

SAPA NK DUIT LEBIH SILA KLIK SINI DAFTAR FREE,BERPELUANG UNTUK MEMENANGI HADIAH HADIAH MENARIK
[SAPA NAK DUIT LEBIH CLICK SINI DAFTAR FREE]
MUTIARA ASLI DARI SABAH DENGAN HARGA YG BERPATUTAN DAN UNTUK ANDA YANG MINAT BERNIAGA ATAU UNTUK DI PAKAI SENDIRI, SILA KLIK GAMBAR DI BAWAH UNTUK TERUS KE BLOG MUTIARA
KELANTAN FORUM2U
KONGSIKAN PELBAGAI BENDA DI SINI , FORUM INI DIBAWAKAN KHAS UNTUK ANDA RAKYAT MALAYSIA's
[Click Here To Join Forum]
Please Donate This Forum
Top posters
miss-lady
 
hosgetah
 
guidi593
 
nana_chipsmore
 
sanjana_210
 
pinkpink
 
bomi
 
Wisernet.Org
 
hanni
 
daniaberlina
 
Latest topics

Share | 
 

 CARA PENJAGAAN PC/LAPPY ANDA

Go down 
AuthorMessage
hosgetah
Admin
Admin
avatar

Posts : 20
Join date : 16/03/2011
Location : Jertih Terengganu

PostSubject: CARA PENJAGAAN PC/LAPPY ANDA   Fri Mar 18, 2011 1:02 pm


Bagi menjaga komputer senang sahaja sekiranya ia menjadi satu tabiat. Terdapat beberapa perkara yang ingin dibincangkan didalam artikel teknik penjagaan komputer ini. Di harapkan apabila kita sudah baca teknik penjagaan yang mudah ini, jangka hayat komputer anda akan lebih lama.
Teknik menjaga komputer ini merangkumi beberapa topik utama yang perlu menjadi perhatian. Topik pertama adalah mengenai masalah habuk. Selepas itu kita akan berbincang pula mengenai kesan suhu ke atas komputer, masalah virus, cara penggunaan dan akhir sekali kita akan membincangkan serba sedikit mengenai cara penyelenggaraan komputer anda dengan betul. Di harapkan artikel ini akan dapat memantu semua orang dalam teknik penjagaan komputer yang berkesan.
Masalah habuk
Musuh yang paling utama bagi komputer ini adalah habuk. Habuk ini sentiasa betrada disekeliling kita, Ianya berbentuk partikel-partikel halus yang terapung-apung di udara. Setiap komponen elektronik yang terdapat pada PC amat sensitif pada habuk. Habuk ini terdapat berbagai jenis dan termasuklah asap rokok. Partikel-partikel asap boleh mengakibatkan jangkahayat komputern akan kurang Jenis-jenis habuk yang lain pula termasuklah habuk dari udara dan habuk dari serangga-serangga yang masuk ke dalam komputer kita.

Cara untuk menghilangkan habuk senang sahaja. Cara pencegahan, kita perlu tutup komputer kita jika tidak di gunakan dengan plastik komputer. Cara rawatan pulak, gunakanlah vacum cleaner yang berkuasa rendah dan berus cat yang kering untuk menyedut habuk-habuk yang terdapat pada PC anda (jangan gunakan yang berkuasa kuat kerana ia boleh merosakkan komponen-komponen komputer tersebut).

Masalah suhu
Letakkan komputer anda di kawasan yang sejuk. Tempat sejuk yang dimaksudkan disini adalah kering. Sekiranya lembab, ia boleh merosakkan komponen di dalam komputer. Suhu memang menjadi penentu utama dalam menentukan jangkahayat sesebuah komputer tersebut. berhati-hati dengan air dan kelembapan! Air mungkin akan menjadi punca kemalangan yang tidak di ingini. Komputer yang terkena air bukan sahaja boleh rosak, tetapi akan mengakibatkan bahaya kepada penggunaannya. AWAS! Jaga-jaga sebelum terkena. Cara untuk mengatasi masalah ini ialah dengan meletakkan komputer anda jauh dari pancaran matahari.

Masalah virus
Ini merupakan masalah menjadi perbualan yang hangat di internet. Masalah virus sebenarnya berpunca dari sikap semulajadi manusia yang akhirnya mengalami kerugian pun manusia juga. Virus amat mudah merebak melalui internet terutamanya melalui email-email anda. Awas semasa membuka email dari sumber-sumber yang tidak di kenalpasti keselamatannya. Virus juga mudah merebak melalui perkongsian disket dan penggunaan software pirate! Virus akan menyebabkan perjalanan PC anda akan terganggu atau mengalami kerosakan.Apa yang boleh anda lakukan untuk mencegah komputer anda dari di jangkiti virus adalah dengan mendapatkan perisian antivirus terkini dan senantiasa updatekan perisian anda antivirus anda dengan definasi virus-virus terkini (biasanya update melalui internet). Terdapat banyak jenama perisaian antivirus yang terkenal dan boleh di harapkan (reliable). Di antaranya ialah Norton Anti Virus, PC-Cilin antivirus, Mc AFee antivirus dan Innoculan antivirus. Anda di syorkan untuk updatekan definasi virus terkini dari internet sekurang-kurangnya 2 minggu sekali. Beringat sebelum komputer anda terkena virus... Mencegah lebih baik dari merawati.

Masalah cara penggunaan
Penggunaan PC bergantung kepada sikap. Terdapat beberapa komponen komputer yang mempunyai jangkahayat yang rendah. Komponen-komponen ini terdiri daripada keyboard dan mouse. Keyboard dan mouse mudah rosak dan perlu di gantikan bila perlu. Cuba dapatkan keyboad atau mouse yang perlu di gantikan pada harga yang mahal sedikit kerana keyboard dan mouse jenis ini lebih tahan lama dan selesa untuk di gunakan.Jangan buka dan tutup komputer anda sesuka hati. Gunakan cara menutup komputer anda dengan betul dengan menekan menu START - SHUT DOWN - OK! (Sekiranya anda ingin meninggalkan komputer anda buat seketika, anda di syorkan untuk menggunakan menu STANDBY)

Maintanence
Perkara yang terakhir yang nak dibangkitkan di sini ialah maintainence.
Tujuan maintainance adalah untuk menjadikan komputer anda lebih senang dan mudah digunakan. Maintanance dibahagikan kepada 2. Yang pertama adalah secara hardware dan yang kedua ialah software. Bagi hardware, alatan yang perlu ada ialah skru-driver atau pemutar skru jenis +... Solution pembersih (mild detergent), Vakum cleaner, CD Cleaner, Floopy drive cleaner, kain buruk yang lembut serta tidak berbulu. fungsinya seperti dibawah:


Skru driver jenis + - Gunanya untuk membukak PC kita nanti untuk di maintainkan.
Solution pembersih - Gunakan untuk mencuci casing, monitor, keyboard, mouse, scanner dan apa sahaja yang berpermukaan daripada habuk
Vakum cleaner dan berus kering - sedut habuk yang terdapat di dalam komputer dan bilik anda.


Bila sudah siap maintainance bahagian hardware, kita kenalah jalankan operasi untuk manitainance bahagian software pula. Mula-mula sila delete (padamkan) fail yang tak perlu. Fail-fail yang tak perlu ini termasuklah fail-fail yang berakhir dengan .chk , fail-fail log, fail-fail yang di gunakan sementara (fail-fail temporary).Deletekan juga cookies atau history - kalau rasa perlu (di dalam browser internet explorer atau netscape navigator) dan buang program yang tidak di gunakan lagi (uninstall). Cara untuk uninstall ini hendaklah menggunakan step yang betul. Sekiranya program tu ada mempunyai menu uninstall nya sendiri, itu tidak menjadi masalah. tetapi sekiranya tiada menu uninstall, kenalah klik menu START - SETTINGS - CONTROL PENAL dan cari menu ADD/REMOVE PROGRAMS. Klik program yang ingin di buang dan tekan butang Add/Remove.

Terakhir sekali ialah jalankan scandisk dan difragmentation.
Begitulah langkah-langkah yang harus di lakukan untuk menjaga komputer supaya dalam keadaan baik selalu.

Back to top Go down
View user profile http://malaysia.forumms.net
 
CARA PENJAGAAN PC/LAPPY ANDA
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
MALAYSIA FORUM :: .::INTERNET DAN KOMPUTER::.-
Jump to: